Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2014 16:05 - Историята на Деня на св. Валентин – човекът Валентин
Автор: romantikavalentin Категория: История   
Прочетен: 3486 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 25.01.2014 16:13


   Историята на Деня на св. Валентин – човекът Валентин  
Дали историята на Деня на св. Валентин е само настоящото празнуване с вкусни шоколадови бонбони, красиви картички и блестящи годежни пръстени? Каква е историята зад този толкова широко разпространен празник? 

image
  Някои казват, че деня е кръстен на името на епископ Валентин, който живеел в Римската империя. Клавдий II бил император по това време. Той смятал, че неженените мъже са по-добри войници, така че решил да превърне в закон това младите мъже да не могат да се женят. Около 270 сл. Хр. Валентин се смилил над обречените войници, на които не било позволено да се женят или да видят своите любими.   
Той станал застъпник на тези млади влюбени и започнал да изпълнява тайни бракосъчетания. Скоро бил разкрит и вкаран в затвора. Император Клавдий II се опитал да накара Валентин да започне да се покланя на римските богове, но Валентин отказал. Вместо това, той се опитал да обърне Клавдий към християнството и Валентин бил осъден на екзекуция на 24 февруари 270. 

image


Друга версия на историята на Деня на св. Валентин разказва, че Валентин се влюбил в дъщерята на тъмничаря си. Малко преди смъртта си той и изпратил бележка и я подписал "от твоя Валентин". Аура на романтика заобиколила смъртта му и тези, които знаели за това, разпространили приказката. Епископ Валентин станал Свети Валентин и славата му се разпростряла към Англия и Франция.   
    След смъртта си Валентин станал това, което е известно като "светец-покровител." Някои го считат за духовен надзорник на ежегодния празник, в който младите римляни раздавали картички със сърчица на тези, с които искат официално да се срещнат. Този празник се провежда на всеки 14 февруари. Има валентинки в музеи по света, които датират от 1415.   
Февруари е месец за празнуване на любовта още от Средновековието.

image

Историята на Деня на св. Валентин – символите на Деня  
Въпреки че историята на Деня на св. Валентин не е ясна, той се е превърнал в един от най-популярните празници сред влюбените и цветарите! Широко разпространените символи на Деня на влюбените в тази епоха са купидончета, сърца, подарък за свети валентин, рози, плюшени мечета и думи на обожание. Децата си разменят валентинки, украсени с настоящите комични и анимационни герои. Възрастните са продължили тази традиция на изпращане на картички, което прави този ден, след Коледа, вторият най-голям празник на изпращане на картички за годината. 
  Купидоните с лъкове и стрели представят римската митология. Купидон е син на Венера, богинята на любовта. Изстрелът на стрелата кара нищо неподозиращия набелязан човек или бог да се влюби.  



Гласувай:
4



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: romantikavalentin
Категория: История
Прочетен: 14642
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031