Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2014 15:57 - История на валентинките
Автор: romantikavalentin Категория: История   
Прочетен: 2221 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 25.01.2014 15:58


 14.02, празникът на влюбените е идеален ден за изразяване на чувствата и за подаряване на подаръци на най-близките на сърцето. Ние от Ivet.BG искаме да ви разкажем интересни факти, свързани с този празник.

Свети Валентин – покровител на влюбените?
  Една от легендите разказва, че Св. Валентин бил свещеник, който живеел в Рим през III век. По това време управлявал император Клавдий II, който бил известен с жестоките си военни експедиции. Един ден той решил, че женените мъже са по-слаби войници, тъй като трябвало да се грижат за семейството си и затова забранил годежите и женитбите в империята. Въпреки тази заповед свещеник Валентин сгодявал и венчавал тайно влюбените  двойки. Когато императорът разбрал за това заповядал да му отрежат главата.
  image 14.02 е денят, в който Католическата Църква отдава почит на светеца, дръзнал да свързва в свещен брачен съюз влюбените двойки, въпреки императорската забрана. В днешно време на тази дата, за да изразят своите чувства влюбените си разменят валентинки и подарък за свети валентин. По цял сват на този ден се носят милиони картички с признания в любов, а масовата продукция на валентинките започва една жена през 1848 година.

Валентинките започват своето съществуване в Западна и Южна Европа още през Средновековието. Доста по-късно този обичай започва да се практикува в Източна и Северната част на Стария континент.
  Първата валентинка
  Въпреки че изглежда, че мъжете се отклоняват от традицията за изпращане на любовни послания, първата валентинка е изпратена именно от мъж – принцът на Орлеан – през 1415 година. Затворен в Лондонската кула, той искал да каже на съпругата си колко много я обича и затова ѝ написал писмо.

Жените започнали да изпращат първите си писмени любовни признания доста по-късно – през 1477 година. Първа от тях направила това Margery Brews, която изпращайки писмо на годеника си, прибавила и лист с любовна поезия.

Първоначално 14.02 е бил ден, в който се пишели много любовни писма. Предвид времето, в което възникнали, те били писани в стихотворна форма. След това този ден започва  да се възприема като празник на влюбените, които създали поредния претекст да си разменят подаръци. Тази практика в по-широк мащаб развиват Съединените Щати и Великобритания.
  Каква е била валентинката от XVII век?
  Преди настъпването на ерата на интернет и на клетъчните телефони, валентинките са били много по-трогателни. Хората си изпращали оригинални ръчно направени картички с красиви стихове написани от самите тях. Влюбените двойки от XVII век направили още една крачка напред,за да стане 14.02. изключителен ден, а техните картички неповторими. Изпращали си ребуси и кодове, които трябвало да се дешифрират, за да се прочете любовното послание!


Валентинките в по-голям мащаб
  За да могат хората да изпращат валентинки, трябвало някой да ги произвежда. И въпреки, че в днешно време изглежда очевидно, че веднъж годишно това е много доходен бизнес, не трябва да забравяме, че някой е трябвало да започне този процес.

image
  Масовата продукция на валентинки започнала през 1848 година. Интересното е, че фирмата в град Worcester основава жена - Esther Howland. Именно тя създава фирма, която първа произвела валентинки.
  Милиони картички за един ден

Денят на Свети Валентин, според традицията трябвало да бъде един от най- тежките работни дни за пощальона. Американските Greeting Card Association съобщават, че именно на 14.02 се изпращат около милиард картички! Интересен изглежда фактът, че изследователите на това явление забелязват, че около 80% от тези картички изпращат жени. Оттук и съвет към мъжете – заслужава си да изпращате картички, защото това създава усещане за изключителност. Особено в интернет ерата и клетъчните телефони!

image    



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: romantikavalentin
Категория: История
Прочетен: 14671
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930